Evelyn Counselling

Stresscounselling en EMDR trauma verwerking

EMDR - trauma verwerking

EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) is een effectief bewezen methode om in korte tijd nare ervaringen te verwerken, niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen. De therapie is geschikt voor mensen die last blijven houden van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, een geweldsmisdrijf of seksueel geweld. Ook angstklachten en beschadigende ervaringen uit je jeugd die nog steeds van invloed zijn op je dagelijks leven kunnen behandeld worden met EMDR-therapie. Deze therapie helpt je om je herinneringen aan de schokkende gebeurtenis te verwerken zodat jouw klachten verminderen of verdwijnen.

Hoe werkt EMDR-therapie?

In het begin besteden we eerst uitgebreid aandacht aan de achtergrond en de oorzaak van jouw klachten. Daarna inventariseren we samen een aantal individuele kenmerken zoals jouw persoonlijke draagkracht, je hulpbronnen en de uitwerking die je klachten op jouw leven hebben. Uit deze gegevens blijkt dan of EMDR op dit moment voor jou de juiste therapievorm is.

Vervolgens zal ik je vragen om op zoek te gaan naar jouw (meest) traumatische ervaring inclusief alle gedachten, beelden en gevoelens die daarbij horen. Dit gebeurd in combinatie met een afleidende stimulus, dit kunnen oogbewegingen zijn, piepjes dmv een koptelefoon of tikjes op de handen of knieën. Na elke set wordt er even rust genomen. De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Ik zal je dan vragen wat er bij je naar boven komt. Meestal veranderd er wat. Na een tijdje zal de herinnering haar kracht en emotionele lading verliezen. Het wordt dan steeds gemakkelijker om aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. Soms ontstaan er spontaan nieuwe gedachten of inzichten, die een andere betekenis aan de gebeurtenis geven. Op deze manier krijgt de schokkende ervaring een plek in jouw levensgeschiedenis.

EMDR-therapie is een kortdurende behandelvorm. Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis, dan bereik je vaak na één of twee sessies al het gewenste resultaat. Als je een langdurig trauma hebt meegemaakt of er is een complexe problematiek, dan zijn meer EMDR-sessies nodig. Dit kan ook in combinatie met counselling.

Wanneer EMDR inzetten?

EMDR is effectief voor het verwerken van grote, eenmalige traumatische gebeurtenissen, zoals een post traumatische stress stoornis (PTSS) en wordt ook gebruikt als therapie bij:

Zijn er ook nadelen?

Na afloop van een EMDR therapie kunnen de effecten nog even doorwerken. Dat is goed want dit betekent dat de therapie werkt. Toch kan het gebeuren dat je het idee hebt even de regie kwijt te zijn. Bijvoorbeeld als er nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Bedenk dat dit oude gevoelens en emoties zijn die je aan het verwerken bent. Vaak is het dan een geruststelling om te weten dat dit in de regel niet langer dan drie dagen aanhoudt. Daarna is er als het ware een nieuw evenwicht ontstaan. Ook kun je de eerste dagen na de therapie erg moe zijn. Het is aan te bevelen een dagboekje bij te houden en op te schrijven wat er naar boven komt. Deze dingen kunnen dan in de volgende zitting aan de orde komen.